Банкрутът на туроператора „Томас Кук” може да повлече фалити и в България

Според Румен Драганов загубите за туризма ни ще възлязат на около 100 милиона лева

Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на втория най-голям британски туроператор "Томас Кук", каза в студиото на БНТ Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка в туризма. „Цялата щета, която ще бъде за българските хотелиери, е от порядъка на 36 млн. евра, което означава, че сумарно заедно със загубите, които ще претърпим в следствие на това, че няма да пристигнат туристи сега до 8-ми октомври, когато беше планирана програмата на Томас Кук, всички полети са отменени, така и по зимната програма, а също така и с това, че договорите, които бяха сключени за следващия летен сезон 2020 г. няма да се случат,” обясни Драганов. Той подчерта, че "такова нещо не се е случвало в историята на туризма".

Вчера започна акцията за превозване до родината на английските туристи, които са блокирани по света. „Ще бъдем свидетели на една изключителна организация, която създава Англия с техния гаранционен фонд, за който ние многократно сме повтаряли, че България трябва да създаде такъв, вместо системата за застраховки, която само източва туроператорите. Практически нито една стотинка няма да бъде похарчена от британското правителство или от другите туроператори, преди да бъде проведена тази "Операция Матерхорн",” изтъкна експертът. 2500 туристи на фалиралия туроператор са все още в България.

Банкрутът на „Томас Кук” може да повлече фалити и в България, прогнозираха хотелиери пред Би Ти Ви. Британският туроператор държи 50 % от полетите към летищата в Бургас и Варна.

„Свиквам спешна среща с всички хотелиери и туроператори, КЗП, британското посолство и други заинтересовани, за да се направи прогноза за последиците. Следим ситуацията постоянно,” заяви на извънреден брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова. „Получихме формуляр, чрез който могат да бъдат заявени претенции по пакетната услуга на компанията, и ние ще го разпратим на всички заинтересовани. Той ще бъде публикуван и на сайта на Министерството на туризма,” поясни тя.