За Празника на София откриват официално постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“

В 13 часа на 17 септември, специално за Деня на София, ще бъде официално открита постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“, разположена в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария Луиза“ 2, съобщи БНР. Експонирани са останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции. Може да се видят и руините на най-ранния християнски храм − епископската базилика на Протоген, в която вероятно се е провел Сердикийският събор от 343 г., както и резиденцията на архиепископ Леонтий от края на VI в.

17 септември е обявен за Празник на София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. На същия ден църквата почита паметта на светите Вяра, Надежда и Любов и майка им София. Това е и почит към добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

Сред останалите събития за Деня на София е концерт на Софийски духов оркестър от 17.30 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“, празничен танцов спектакъл и карнавално шествие от 17 часа в парка „Заимов”, Ден на отворените врати в театър „Българска армия“ и др.