38 години по-късно: проучват подводната каменна гора край Созопол

Мултидисциплинарен екип от учени започна проучването на подводна каменна гора от миоценската епоха, съобщи БНТ. Тя се намира в района на Созопол, между остров Кирик и Св. Иван и за сега за науката не е известен друг подобен природен феномен. Каменната гора е била жива и процъфтяваща преди 12 милиона години, когато Созопол е била крайбрежна зона, но на друго море - Сармантското.

Ще изследват каменната гора отново, 38 години след първата експедиция тук. Сега учените разполагат с нови и по-точни методи и ще разчетат много повече информация. Подводната гора е любима дестинация за много любители водолази, но що за природен феномен е това - никой не знае. Резултатите от първата експедиция тук са потънали дълбоко в научните архиви.

1981 година младежки експедиционен клуб решава да провери какво стои зад разказите на рибари за дънери по дъното. Експедицията описва множество дънери, някои от тях са 4 метра в диаметър, с корени които се развиват в дълбок въглищен пласт. Крайно необичайна, геологията постепенно разплита загадката.

„Тук преди 70 млн. години, когато измират динозаврите, е имало вулкани. Фактически нос Св. Иван е част от тази калдера, като кратерът е потънал,” казва геологът проф. Христо Пимпирев.

Калдерата или скалистия кожух на кратера е изолирал сладководна лагуна, в която преди повече от 12 милиона години са се развивали торф и субтропични гори. След някакъв катаклизъм в лагуната нахлува солена вода с много силикати. Те постепенно изместват органичните макромокелули. За да разберат каква е била гората, учените вадят проби от каменната дървесина.

Изследователите от първата експедиция допускат, че гората е била основно от блатни кипариси. Какви - тепърва ще се изяснява. Сега учените ще могат да проучат по-бързо и мащабно фосилната гора и картината от миналото ще оживее с повече подробности.