Завърна се единственият българин на борда на тръстиковия кораб "Абора 4"

Експедицията търси доказателства за търговия между Древен Египет и черноморските народи

След 10-дневна мисия на тръстиковия кораб "Абора 4", единственият български участник в експедицията - археологът Теодор Роков, се завърна във Варна, съобщи БНТ. Той беше част от международен екип, който се опитва да докаже сведенията на Херодот за търговски контакти между Древен Египет и народите по бреговете на Черно море през праисторическата епоха.

Мисията на Теодор Роков приключила в град Троя. По време на плаването екипажът на "Абора 4" той разчитал на консервирана храна и водни запаси, които попълвали на всяко пристанище.

Режимът на кораба е строг и всеки член от екипажа има точно определени задачи. „6 часа работиш и дежуриш на борда, занимаваш се с платното и подвижните килове, следващите 6 спиш и после имаш свободна смяна, но винаги да си в готовност да помогнеш на тези, които работят,” разказа археологът.

Плаването с тръстиков кораб е истинско предизвикателство. В Мраморно море вятърът неочаквано сменял посоката си и екипажът преживявал тежки мигове.

„На десетина метра от брега се разминахме. Вятърът беше много силен странично и при това отнасяне встрани се счупиха пет от подвижните килове,” разказа Роков.
 
Мисията "Абора" продължава и при хубаво време и  попътен вятър тръстиковият кораб ще достигне крайната си точка - Кипър, най-рано в средата на септември.