Министър Ангелкова: България трябва да стане целогодишна туристическа дестинация

Кметове и хотелиери от Шуменско се оплакаха от лоши пътища, проблеми с водата и често спиране на тока

Лошата пътна инфраструктура, проблеми с водоподаването и честото спиране на електричеството са част от трудностите, които днес кметове, собственици на къщи за гости и хора, свързани с туризма в област Шумен, поставиха пред министъра на туризма Николина Ангелкова на среща в Плиска, съобщи БНР.

Независимо от близостта до Варна, която посреща много чуждестранни туристи, изключително малко са тези, които се насочват към Плиска, Велики Преслав, Мадара и местата, които предлагат селски туризъм. Това важи и за българските туристи. Основният проблем е трудният достъп до населените места и обектите, казаха днес на срещата с министър Ангелкова хората от района.

"Нямаме инфраструктура. Имаме неуредици с водоподаването и енергозахранването. Няма как при такива условия да правиш бизнес", заявиха те.

Министър Николина Ангелкова обеща подкрепа за района. "В тази връзка, с промените в Закона за туризма създаваме специален национален регистър на туристическите забележителности с цел тези ключови паметници в даден район, които имат потенциала да бъдат двигателят на икономическия растеж, да бъдат приоритетни. Както и инфраструктурата, водеща към тях", посочи тя, цитирана от радиото.

В момента се работи по възможността да се създаде пилотно интегриран проект с европейско финансиране, който ще включва Плиска, Велики Преслав и Мадара, добави Ангелкова.
 
България да стане целогодишна туристическа дестинация е основната цел на Министерството на туризма, обяви министър Ангелкова в Търговище, където се срещна  с представители на туристическия бранш и местната власт.

Николина Ангелкова заяви по време на срещата: "Възможността е културно-историческият туризъм да бъде един от водещите в региона в сектор "Туризъм" и всъщност това е ключово за нас, тъй като това е видът туризъм, който ни помага да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация, което е и основната цел на министерството".