„Картини върху вода” в Двореца в Балчик

До 23 август в Учебния център по изкуствата на комплекс Двореца в Балчик може да се види изложбата "Картини върху вода" на Антоанета Бебенова.  Експозицията е част от богатия културен календар на Двореца през лятото.
 
Техниката се нарича ебру. Прехвърлянето на изображението става върху хартия, плат или друга основа. Самото пренасяне на образа съдържа изненада и за автора на водната картина, тъй като той не може да предвиди как точно ще изглежда тя.

"Като започна да правя рисунка, имам някаква конкретна идея - трудно осъществима поради това, че моето желание трябва да съвпадне с желанието на водата и да се получат такива форми, каквито искам", разказа пред БНР художничката Антоанета Бебенова.

Когато е сама, Антоанета предпочита абстрактните форми, а когато е пред публика избира елементи от природата.

"Водата при ебру се сгъстява предварително с натурални вещества и след това върху нея се напръсква с четки боята. Оригиналните четки, традиционните четки при ебру, се правят от дръжка от роза и конски косми", поясни художничката.

След като водата е напръскана с боята, се извайват желаните форми. При отпечатването боята се захваща за листа хартия.

"Могат да се получат много абстрактни рисунки. Могат да се получат и конкретни рисунки - птици, цветя, фигури", споделя още Антоанета Бебенова, за която красотата на това изкуство се крие повече в абстрактното.

Според Галя Георгиева, организатор "Културна дейност" в Двореца, посетителите са очаровани от тази малко позната техника и с удоволствие се записват в работните ателиета.