Орешак се готви за Панаира на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират от 15 до 18 август в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир "Успение Богородично" (15 август).

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателиета местни майстори ще демонстрират характерните за троянския край занаяти – дърворезба, грънчарство, тъкачество и пирография. Всеки от посетителите ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и да така да се докосне до духа на местните традиции.

Предвидена и разнообразна музикална програма - изпълнения на живо на популярни български, италиански, испански и руски песни. Около изложението и манастира са обособени зони за търговия и атракции. За хилядите гости, които се очакват в Орешак, е изработена карта на панаира.

На храмовия празник на Троянския манастир "Успение на Пресвета Богородица" (15 август) ще се отслужи Божествена света литургия от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която са пази в Светата обител, ще бъде пренесена с литийно шествие до близкия параклис, където се смята, че е извършила първото си чудо още през 16-и век.