Асоциация „Активни потребители“: Българските туроператори стават по-добри

Потребителите са станали по-внимателни, а туроператорите зачитат в по-голяма степен отпреди правата на потребителите при пакетните пътувания, отчитат от асоциация „Активни потребители“.

В разгара на летния сезон от асоциацията припомниха, че туроператорът носи цялата отговорност за изпълнение на всички туристически услуги. С новите закони дори потребителят е задължен при проблем да търси туроператорът, а не хотела или услугата.

„Българските туроператори стават по-добри. Те все  повече зачитат правата на потребителите“, каза за БНР юристът на асоциацията „Активни потребители“ Надежда Ангелова.

„Има случаи, когато потребителят има по-големи очаквания от това, което пише в договора. Хубаво е да познаваме закона, да четем договорите, които подписваме. Винаги, когато имаме проблем, да информираме този, от когото зависи“, добави тя.

От Министерството на туризма припомнят, че има Национален туристически регистър, който е качен и на сайта на ведомството. Там може да се провери дали туроператорът е легитимен, има ли застраховка, която покрива проблемите на клиента и до кога е валидна.