"От Трън по-убаво нема" – с тъпан и без злато

Девети национален фестивал на клубовете за български танци и любителски ансамбли "От Трън по-убаво нема" ще се състои на 8 юни в пограничния град, съобщи за БТА Йордан Станимиров - член на организационния комитет на проявата.
Очакват се около 1 000 участници от страната.

Празникът ще започне със състезание, включващо посещение на четирите най-популярни туристически обекта на територията на община Трън - ждрелото на река Ерма, музеите на бусинската керамика и на киселото мляко и скалния параклис "Св. Петка".

По традиция участниците в проявата ще засадят дърво във фестивалния парк, което ще носи името на клуба, или ансамбъла. Тези, които вече са засадили фиданки, ще ги обгрижат.

Тази година тъпанът е марка на фестивала. Всички тъпани и други ударни инструменти ще се обединят в един ритъм, който ще огласи Трънският край. Танцьорите от клубовете заедно ще изиграят 10 фолклорни хора - последователно по едно от всяка етнографска област. След това ще представят изкуството си на открита сцена в центъра на града.

Трън влезе в новините с референдума през 1917 г., с който жителите на общината попариха инвеститорските намерения за подновяване на златодобива и предпочетоха да развиват устойчив туризъм.