Благоевград

Разположен в котловина на около 100 км южно от София, между планините Рила и Влахина и в близост до Пирин, Благоевград е икономически, културен и образователен център на Югозападна България. В крак с времето, градът е известен не само като академично средище - с Американския университет и Югозападния университет „Неофит Рилски”, а и с най-големия мол на Югозапада – Ларгото. 

Предтеча на Благоевград е тракийското селище Скаптопара, възникнало край топлите минерални извори в околността. Към 1 век сл.Хр. траките са покорени от римляните, славяните идват по тези места през 6-7 век и по-късно се присъединяват към Българската държава при хан Пресиян (836-852г.). Разцветът свършва с падането на България под Османско владичество. В града, споменат за първи път в турски документ от 1502 година с името Горна Джумая, има многочислено мюсюлманско население и мощен военен гарнизон.  

По време на Възраждането от източната страна на река Бистрица се застроява Вароша - Българската махала на града. Жителите й издействат султански ферман, за да си построят църква - „Въведение Богородично“, осветена през 1844 г. Във Вароша се намира и къщата на Георги Измирлиев-Македончето, участвал в Освободителните движения.

Благоевград е изходен пункт за Рилския манастир и за града-музей Мелник. Оттук тръгват туристическите пътища за планините Рила и Пирин.


Гурме