Враца

Враца води началото си от богато тракийско селище. Първите следи на живот датират от новокаменната епоха, а първите заселници в околността са от тракийското племе трибали. За тяхната богата култура и бит свидетелстват находките от Могиланската могила и Рогозенското съкровище. През вековете градът остава важно занаятчийско - търговско и културно средище, а по късно и индустриален център. Носи името си от спиращия дъха скален пролом „Вратцата”, отвесните скали на който са най-високите на Балканския полуостров. В местността „Градище” край пролома Вратцата е намерен надпис от 13 век, в който за първи път се споменава името „Вратица”.

Днес град Враца, отстоящ на 116 км от София, е голям административен и стопански център с активен културен живот и институти – Регионален исторически музей с художествена галерия, Етнографско – възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански”, читалище „Развитие”, Дворец на културата.

Природните забележителности на територията на Община Враца – пещерата Леденика, проходът Вратцата, Мемориалният комплекс „Ботев път”, Божият мост край село Лиляче, водопадите „ Скакля” и „Боров Камък” и Природен парк „Врачански Балкан”, както и символите на град Враца – паметникът на връх Околчица, Рогозенското съкровище, Сребърния наколенник, Плочката от село Градешница, Куртпашовата кула, кулата на Мешчиите и Хижата в комплекс „Вестителя” превръщат Враца в уникална и желана туристическа дестинация. Враца е магнит за любителите на планината, алпинизма, пара и делта-планеризма, спелеологията, приключенията, на културно–историческия, религиозния, селския и еко туризъм. На разположение на туристите са ски пистите около хижа Пършевица, многобройните екопътеки и пешеходни маршрути.


Гурме