Леденика

Отворена целогодишно, Леденика е вероятно най-красивата  и може би най-посещаваната (средно 50 000 продадени билета с безплатен вход за деца и инвалиди) пещера в България. Намира в северозападния, Стрешерски дял на Врачанския Балкан, на 16 км от Враца. Входът й е разположен на 830 м надморска височина.

Дългата 320 м пещера се отличава с 10 зали  и интересни карстови форми – сталактити и сталагмити, датиращи от хиляди години. Първата зала е Предверието – най-ниската част в пещерата. През зимата и пролетта тази зала впечатлява с леденокристалната си украса, дала името на пещерата. В продължение на няколко метра, посетителят трябва да се движи през прохода Плъзнята ниско наведен, за да стигне до Малката зала, която има почти кръгла форма, а след още едно стеснение се озовава в Голямата (Концертната) зала. Тук всичко е величествено и неповторимо, като се започне от Крокодилът, Главата на великана, Соколът, Дядо Коледа с чувала с подаръци, къщичката на Баба Яга и пр.

Отклонявайки се вдясно, стигаме до едно малко синтрово езеро – с дълбочина 0,5 м. От Голямата зала през железни мостове преминаваме през Малката и Голямата пропаст, през коридора Завеските, за да стигнем до не по-малко красивата Бяла зала. Тук могат да се видят Свекървеният език, Жената на Великана, Слонът, Къпещата се девойка и други феноменални образувания. Най-високата точка на пещерата Леденика се нарича Седмото небе – достъпно само за най-запалените туристи.

Непосредствено до пещерата е изграден развлекателен парк с експозиции и 5D - кино, въжена градина, стена за катерене, амфитеатър и тематичен приказен парк. Посетителският център предлага разходки по еко-пътеки, спортни игри и състезания, артистични мероприятия свързани с природните дадености на Природен парк „Врачанския Балкан”, викторини, карнавали, фото-пленери на зададена тема и много други забавления.

Нова атракция е светлинно шоу под земята. Друга впечатляваща проява е концертът на Врачанската филхармония по време на Ботевите дни, за който билетите се изчерпват веднага.


Гурме