Разлог

Разлог е разположен в центъра на Разложката котловина, между три планини – Рила, Пирин и Родопите. На юг е Банско, на югоизток – Добринище, а на североизток Белица и Якоруда.

Разлог е горд със запазените сгради от типа разложко-чепинска къща от края на 19 век, наследник на т. нар. „симетрични къщи”, които се появяват най-напред в Пловдив. Повечето от тях се помещават на площад “Македония” и на ул. “Възраждане” в града. Забележителни са Кипревата къща и Парапуновата къща, превърната в Исторически музей. В него се съхраняват над 5 000 експоната от различни епохи. Ценни са колекциите от оръжие и старопечатни книги, традиционно местно облекло и произведения на местни майстори занаятчии.

В центъра на града има хубав парк с върби, езеро и водна естакада. През града минава теснолинейката, свързваща гара Септември с Добринище. Пътуването с нея през тунели, мостове, между страховити скали в три планини си струва тръпката. 

Разложката ски писта „Кулиното” предлага добри условия за каране на ски и сноуборд и е достъпна за всеки джоб. От Разлог туристите могат да посетят всяка от трите планини – Пирин, Рила и Родопите, като в Пирин, на около 14 км от града, се намира хижа „П. К. Яворов“. Тя е разположена в близост до най-обширния алпийски карстов район в Пирин планина - в местността Поляните на резерват Разложки Суходол. Хижата е популярна отправна точка в маршрута за обхождане на билото на северния пирински дял. Целогодишно предлага на своите гости уютна обстановка и неповторима гледка  към скалния феномен „Стъпалата” (Събиците).