Белоградчик

Белоградчик е център на община в област Видин – Северозападна България. Районът вкючва части от Западния Предбалкан, от Западния дял на Стара планина, най-южната част на Западната Дунавска равнина. На тази малка площ са разположени 5 природни забележителности и част от биосферен резерват: централната група на Белоградчишките скали, пещерата „Магура”, пещерата „Венеца”, водопадът „Бела вода”, Боров камък, резерват „Чупрене”. Това райско кътче на България с кристално чист въздух предлага прекрасни възможности за излетен, вело, пещерен, конгресен и винен туризъм, алпинизъм, лов и риболов, спорт, астрономичски наблюдения и естествено уютни кътчета за отдих.

Природните образувания, известни като „Белоградчишки скали“, заемат територия от около 50 кв. км в района на Белоградчик. В резултат на много природни фактори, в продължение на милиони години, са формирани забележителни фантастични скални фигури, малки долини и проходи със стръмни вертикални склонове. Добре маркираните веломаршрути сред причудливите форми предлагат идеални условия за практикуване на планинско колоездене.

Днес, разхождайки се в района, не е нужно голямо въображение, за да се разпознаят в скалите „Ученичката“, „Мадоната“, „Монасите“, „Гъбите“, „Мечката“, „Орелът“, „Адам и Ева“ и мн. други. Задължително е да посетите крепостта „Калето“, пещерата „Магура“ с  уникалните за Югоизточна Европа праисторически рисунки, изписани с прилепно гуано, природонаучният и историческият музей, астрономическата обсерватория.

Местните изби са ориентирани към създаването на вина с изявен характер, баланс и финес, носещи спецификата на тероара. Лозята са сгушени под Белоградчишките скали върху червена песъчливо-камениста почва. 

Вслушайте се в думите на Константин Иречек: „Това с думи не може да се опише. Трябва да се види!“ 

belogradchik.bg