Огняново

Това село на територията на община Гърмен, сгушено между четири планини - Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач, се слави още от римско време с лековитите си минерални извори. Доказва го откритата там стара римска баня, обявена за паметник на културата. Огняновските минерални бани се състоят от 24 термоминерални извора със сумарен дебит 102 л/сек и средна температура на водата 39–40 градуса по Целзий. Най-известният „клъстър” от 17 извора, наричан Мирото, предлага два открити басейна. Минералните води тук лекуват над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяната на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести. 

Мирото е леснодостъпно, има места за паркиране, което го прави и доста посещаемо (за онези, които обичат „по-спокойните” води -  почти всички хотели в района разполагат със собствен открит басейн). Ако изберете да посетите Огняново на 15 август, когато се чества Успение Богородично (Светата Дева е патрон на местната църква), ще може да се „потопите” в традиционния огняновски събор – двудневна фиеста с концерти и борби. И да си отнесете за спомен пъстроцветна черга, изтъкана на стар домашен стан. Огняново отстои на 12 км от Гоце Делчев и на 40 км от Банско и е добър отправен пункт за излет до с.Лещен и архитектурните резервати Ковачевица, Долен и Делчево. 

В околностите му има и много други природни и културно исторически забележителности: останките от римския град Никополис ад Нестум в с. Гърмен, крепостта Судинград до с. Мусомище, водопадът на р. Туфча над с. Брезница, тракийското светилище в с. Долно Дряново.