Бихме рекорда по посещаемост на чуждестранни туристи

Гостували са ни 8,882 млн. чужденци, приходите също са се увеличили

8,882 милиона чуждестранни туристи посетиха България през миналата година, показват окончателните данни на Националния статистически институт за 2017 г. През 2016 г. те бяха 8,251 млн. Това означава ръст от 7,6 на сто.

Успяхме да надградим рекордните постижения от 2016 г., коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. И допълни, че това са видимите резултати от усилията на министерството за привличане на гости през четирите сезона и разширяване на крилата на сезоните. През тази година целта ни е чуждите туристи да достигнат 10 млн., което е напълно постижимо, заяви министърът.

10-те водещи пазара за чуждестранни гости също бележат ръст. На първо място е Гърция, като посетителите от южната ни съседка през миналата година са над 1,157 млн. -  с 8,5 на сто повече спрямо година по-рано. Над 1,139  млн. румънски туристи са посетили България през 2017 г. Така Румъния се нарежда на второ място сред водещите пазари, а увеличението, което се отчита, е почти 4%. Германия, Турция и Русия заемат съответно трето, четвърто и пето място сред топ пазарите. Сред тях най-сериозно е нарастването на турските посетители, които са се увеличили с 12,5%, достигайки 636 хиляди. Останалите държави, които се нареждат сред 10-те топ пазара, са Македония, Сърбия, Полша, Великобритания и Украйна. 

Страните от Европейския съюз продължават да са важен генериращ пазар. През миналата година повече от 61%, или 5,45 млн. туристически посещения са реализирани именно от държавите от ЕС. Ръстът, който се отчита спрямо година по-рано, е 8,2 на сто. 

Още по-позитивен е фактът, че увеличението на приходите изпреварва ръста на входящите туристи, заяви министър Ангелкова. И припомни, че по данни на БНБ за периода януари-ноември миналата година постъпленията са нараснали с 9,1% и са в размер на 6,6 млрд. лв. Това показва, че вървим в посока за привличане на висок клас туристи, посочи още министърът.

=