Тенденции в туризма през 2018 година

Избираме по-спокойни дестинации с автентична кухня и пространства за общуване, грижим се за околната среда и местните общности

Авиокомпаниите се надпреварват да ни предлагат големи намаления, ако резервираме билети месеци предварително. Хотели и туроператори също примамват с изгодни оферти. Трябва ли обаче да пътуваме на сляпо, водени само от бюджета си, без да се съобразяваме със спецификата на местата, които посещаваме? Обобщавайки последните проучвания на глобалната туристическа индустрия, търсачката Momondo прогнозира тенденциите в туризма през 2018 година. А ние сами можем да изберем какво да търсим и какво да избягваме. 

Далече от влудяващата тълпа

Заради туристическата пренаселеност на емблематичните дестинации, извикваща сравнения със заглавието на романа на Томас Харди, пътешествениците все повече ще търсят места, намиращи се встрани от традиционния пътникопоток. Туристическият бум в градове като Амстердам, Париж и Венеция кара местните жители да се чувстват като бежанци в собствения си дом. В Дубровник има проблем с круизните кораби, които изсипват наведнъж огромен брой туристи; жителите на Будапеща се оплакват от целонощните алкохолни турове. Стигна се дори до улични протести с искане местните власти да наложат забрани. 

С тази обица на ухото, все повече туристи ще се ориентират към места, които приличат на прочутите градове, но са по-малко „нагъчкани” и не толкова скъпи. Например, вместо да „тръгне с тълпите” към Барселона, просветеният пътешественик може да избере друг испански град, също с внушително културно наследство, като Севиля или Валенсия.

Автентична кухня

Бъдещето на гурме туризма е в преориентацията от ресторантското похапване към по-автентични кулинарни изживявания. Например обиколка из местните пазари и поделяне на трапезата с местни хора (в услуга на това са сайтове като ЕatWith и Meal Sharing). Цели ваканции ще бъдат планирани около храната, като изборът на дестинациите ще зависи от кулинарното богатство, което те предлагат. Тук е мястото да изтъкнем потенциала на българските общини, които могат да рекламират кулинарните си традиции по-агресивно в чужбина.

Предизвикай себе си

Разглеждане на забележителности до припадък, стотици снимки за спомен, вечеря с премрежени от умора очи в най-реномираните (или най-евтините, според бюджета) заведения за хранене и бегом обратно към летището… Това ли очакваме от всяко едно пътуване? Туристите, на които им е втръснало да правят едно и също, ще потърсят изживявания, които да им позволят да постигнат някаква цел, да преодолеят пречки, да открият „другия” в себе си. Предизвикателства като участие в масово бягане, усвояване основите на занаят или изминаване на поклоническия маршрут Сантяго де Камино ще бъдат важен фактор в избора на предпочитани дестинации тази година.

Пътувай и работи

Моя позната безпроблемно води сметките на клиенти на счетоводната й фирма, базирана в средноевропейска страна, от дома на родителите си в София, когато им гостува. Със знанието на работодателите си. Все повече служители разполагат със свободата да работят дистанционно по време на ваканцията си или да удължават професионалните си командировки, за да посетят музеи или забележителности в чужбина. Някои дори се превръщат в дигитални номади на пълен или непълен работен ден за месец или повече. Това става възможно благодарение на надеждната Wi-Fi връзка, поевтинелите мобилни устройства и споделените работни пространства. 

Хотели с фокус върху общуването

Много хотели ще съсредоточат усилията си към създаване на големи общи пространства за своите гости, вместо да увеличават размера на отделните стаи. Днешните пътешественици все повече търсят места за нощувка с общи помещения, тип фоайе, в които да се срещат и общуват със себеподобни, подобно на концепцията на хостелите. Тези открити зони са предпочитани от социално-ориентираните туристи, които искат да завързват лични и професионални познанства, без да се лишават от комфорта и уединението на хотелските си стаи. 

Нови технологии

Инвестирането в нови технологии ще бъде един от приоритетите на собствениците на хотели през тази година. Много хотели ще отпуснат допълнителни средства за подобряване на Wi-Fi мрежите си като скорост и обхват. За да направят престоя на клиентите си по-опростен и приятен, хотелите ще инвестират в изкуствен интелект, автоматична регистрация при настаняване и напускане и мобилни приложения, които се грижат за нуждите на гостите. Едно такова приложение е Hilton Honors – то позволява на гостите да си поръчват храна в стаята, да си запазват час за спа-процедури и дори да си уреждат превоза до летището – направо от мобилните си телефони. 

С мама и дядо на път

И тази година няма да липсват вдъхновяващи възможности за соловите туристи, но 2018-та се очертава като година на семейните пътувания. Членове на една фамилия, включително родители, деца, баба и дядо, ще пътуват заедно, за да заздравят връзката помежду си и да се сдобият с нови спомени. Затова туроператорите ще трябва да помислят как да задоволят вкусовете на няколко възрастови групи едновременно по отношение на настаняването, дейностите и разбира се, храната. 

Осъзнатото пътуване  

Устойчивото пътуване бе една от кодовите думи на 2017 г., но най-новият термин за 2018 г. се очертава да бъде „осъзнатото пътуване”. Докато устойчивото пътуване държи във фокуса си въздействието на туриста върху околната среда и местната икономика, осъзнатото пътуване включва и допълнителен елемент – подпомагане на общността. Повече от всякога, туристите ще бъдат загрижени не само за „отпечатъка” си върху местната икономика като цяло, а и върху живота на отделните хора в дестинацията, която посещават. Освен че ще полагат съзнателни усилия да избират турове, щадящи природната среда и да закупуват органични продукти, пътуващите ще харчат парите си така, че да облагодетелстват местната икономика и общност, а не големите корпорации и чуждестранните инвестиционни компании. Това включва избора на малки бутикови хотели вместо хотели от големи вериги и местни магазини вместо международни молове.