От първите световни изложения до Ваканция и СПА Експо 2018

Как туризмът, бизнесът и рекламата стават още по-успешни в динамичните дни на борсите

Националните промишлени панаири са своеобразни предшественици на световните изложения. През септември 1798 г. в Париж по идея на тогавашния френски министър на вътрешните работи Франсоа де Нюшато 119 занаятчии показват продукцията си. Специално жури оценява изложените стоки и дава 25 награди, вкл. 10 златни медала. Следващите две изложения са през 1801 г. и 1803 г. в Лувъра. За да подчертаят важността на панаирите, император Наполеон Бонапарт и съпругата му Жозефина всеки ден лично присъстват на изложенията.

Първото индустриално 20-дневно изложение в Русия е организирано в Санкт Петербург през 1829 г. с личното съдействие на Петър I. В специално построена за целта сграда на брега на река Нева, в него се представят над 320 производители, вкл. 15 държавни предприятия. Първото индустриално изложение в Москва се провежда през 1831 г. при толкова голям успех, че още същата година е организирано второ - през ноември - вече в залите на царския дворец.                                                                                                                               

Световните изложения, известни като Великите изложби на всички нации, са резултат от бурното индустриално развитие на Великобритания, Франция и Германия в първата половина на XIX в. Идеята за първото Световно изложение възниква в Париж около 1833 г., и в резултат на усилията на принц Алберт, съпруг на кралица Виктория, то става факт през 1851 г.

Голямото изложение на произведения на индустрията на всички нации (The Great Exhibition of the Works of Industry of all Nations) събира щандове на над 14 хиляди изложители от цял свят в специално построения за целта, уникален за времето си павилион. От 1 май до 15 октомври 1851 г. в най-големия парк на Лондон  - Хайд Парк, участниците демонстрират постиженията на Индустриалната революция.  

Изборът на павилиона е направен след конкурс, в който участват участват над 230 проекта, от които 38 чуждестранни. „Кристъл Палас” (Кристалният дворец) на Джоузеф Пакстън, наричан архитектурният шедьовър на епохата, проектиран от стомана и стъкло по примера на строежите от XIX в., печели първо място Той бил с обем три пъти по-голям от катедралата „Св. Павел" в Рим и събирал над 100 000 предмета – „от фиби до парни чукове”. 

Първото световно изложение е открито на 1 май 1851 г. от кралица Виктория и принц Алберт. Грандиозното събитие и първият му ден с тълпите от хора, с радостта, изразена на всяко лице и въздействието на необятната сграда, са описани емоционално от кралица Виктория в дневника й: „Този ден е един от най-великите и най-славните в нашия живот... Паркът представя прекрасен спектакъл... Преди да се приближим до Кристал Палас, слънцето грееше и блестеше върху гигантската сграда, върху която се вееха знамената на всяка нация....”. На откриването присъстват известни личности като Чарлз Дарвин, членовете на Орлеанското кралско семейство, Шарлот Бронте, Луис Карол, Джордж Елиът и др.

В хрониките на онова време са запазени коментарите за техническите нововъведения, правилата, комфорта, модерните безплатни удобства, мостри и др., които правят силно впечатление на посетителите. За гражданите от средата на XIX в. това е „уникално преживяване -  първият път, когато народите на света някога се бяха събрали на едно място, различно от бойно поле, а дори и тогава не в такива числа или в такова разнообразие, а това беше забележително изложение за производителите на Великобритания и света”. Първото от поредицата световни изложения в областта на индустрията и културата е изключително успешно и е посетено от 6 млн. души.

След голямото изложение в Лондон (1851 г.), следващите по-големи или по-малки изложбени формати до края на века са в Дъблин, Ню Йорк, Мюнхен, Париж, Хамбург, Истанбул, Виена, Филаделфия, Сидни, Мелбърн, Амстердам, Калкута, Единбург и др. Така светът открива как търговията, бизнесът и рекламата стават още по-успешни чрез силата на изложенията и борсите, където добрите комуникации осребряват преговорите, сделките и контактите на изложителите. Само няколко десетилетия по-късно най-престижните туристически форуми в Берлин, Лондон и Москва и ще докажат, че развитието на пазарите, инвестициите и имиджът на дестинациите в най-динамичната световна индустрия са немислими без изложенията и борсите.

Добре дошли на още една от тях! В годината на 35-то издание на „Ваканция/СПА ЕКСПО 2018”, най-значимата и най-дългогодишна борса в България, светът на туризма отново е в София.