Списание „Туризъм и отдих” изразява интересите на туристическия бизнес в България. Изданието запознава професионалистите и масовия читател у нас и в чужбина с актуална информация за конюнктурата на туристическия пазар, с всички видове туризъм, с фирмите, обслужващи туризма, както и предлаганите недвижими имоти от инвеститори, строителни фирми и агенции и др.
    Списание „Туризъм и отдих” има специални издания на чужди езици, които представят българския туризъм на най-големите международни туристически борси - в Лондон, Берлин и Москва.
    Част от тиража със съдействието на Министерство на външните работи се разпространява по дипломатическите мисии на Република България.
    Списание “Туризъм и отдих” е носител на международната награда “Актуалидад 21 век” 2004 г. и знака на WTM Лондон.
    По време на Международната туристическа борса "Ваканция" в НДК - София, традиционно списанието връчва "Златни призове"за лидери в туризма.

    Електронното издание „Туризъм и отдих” запознава посетителите си с актуални проблеми на туризма у нас и по света. В сайта специалистите от бранша имат трибуна за изявления и прогнози по най-дискусионните теми в туризма.
    От 7 октомври 2009 г. включването на туристически обекти и фирми в сайта на изданието е безплатно с име, адрес, телефон, e-mail, интернет страница, потребителско име и парола за актуализиране на информацията. Рекламодатели от книжното тяло получават към безплатната си регистрация и възможност за публикуване на 3 безплатни оферти и снимка / или лого / за 1 година, които могат да бъдат актуализирани през този период.