Отделна наредба за шума в националните курорти предлага министерството на туризма


Специален софтуер за електронно подаване на документи за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене ще улеснява бизнеса
2018-06-12Министерството на туризма (МТ) предлага националните курорти да бъдат изключени от Закона за защита от шума в околната среда и да се регулират в отделна наредба. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в рамките на петата годишна среща на Националния борд по туризъм.

Идеята е Консултативният съвет по въпросите на туризма да определи, при наличие на обществен интерес, дали даден национален курорт да се раздели на зони за забавление и за семеен отдих. 

Според министъра така ще бъде намерен баланс и ще се отговори на интересите на туристите, които няма да имат грешни очаквания от избора си за почивка.

Ангелкова уточни, че това са предложения за промени в Закона за туризма, които ще рефлектират и в закона за шума, който вече е в парламентарната икономическа комисия.

Предвижда се, ако на територията на даден курорт има възможност да се развиват няколко вида туризъм - семеен, парти, СПА - да може да се обособят различни зони на територията на курорта, където това да се случва.

По думите на Ангелкова така, когато прави избор за почивка, всеки ще е наясно какво го очаква. “Като знае, че отива някъде, където е парти зона, очевидно няма да спи, а където е място за семеен отдих, а се превишават нормите за шум, нарушителят ще бъде санкциониран”, обясни тя.

Специаленсофтуер за електронно подаване на документи за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене ще улеснява бизнеса. Целта е максимално да се електронизират услугите на министерството и да отпадне необходимостта от хартиен носител, поясни министърът.Очаква се до края на годината да влязат в сила и промените в Наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, с които също се облекчава работата на бизнеса с отпадането на изискването за 19 документа в отделните режими.

Ангелкова се надява през следващия летен сезон да може да се въведе пилотно системата ЕСТИ, с която се свързват регистрите на местата за наставяне с тези на НАП и МВР по защитени канали и която буксува заради непрестанни обжалвания пред КЗК.

По отношение на летния сезон Ангелкова каза, че очаква ръст от 5-6% в броя на българските туристипо Черноморието спрямо миналата година. По думите й около 44% от българите планират това лято да почиват, като между 1,6 и 1,9 млн. ще изберат почивка на българското Черноморие.

| НОВИНИ