Откриха телефон за нередности в туризма


„Хотелът на ужасите” в Чифлика е затворен
2018-04-12От 10 април вече работи новата телефонна линия на Министерството на туризма, на която денонощно потребителите ще могат да подават сигнали, свързани с нередности в туристическото обслужване. Това съобщи  по Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова.  Тя уточни, че всеки работен ден между 9 и 17:30 ч експерти от министерството ще изслушват и записват сигналите, а през останалото време това ще става чрез автоматизирана система, която ще се проверява своевременно.

Телефонът е 02/9046895, като цената на 1 мин. разговор е на тарифата на мобилния план на потребителя без  допълнителна надценка. Сигнали може да се изпращат и на е-mail: nerednosti@tourism.government.bg. Новата линия ще съществува заедно с открития през миналата година телефон за сигнали за нередности по плажа.

Хотел “Чифлика Палас Ризорт и Релакс“, станал известен като „хотела на ужасите”, е затворен, съобщи още министър Ангелкова. Това е станало благодарение на усилията на министерството и съвместната работа  с РЗИ Ловеч.

В момента виждам пропуски в последващия контрол, затова се стига до такива крайни случаи, коментира министърът. По тази причина се подготвят промени в Закона за туризма, с които се предвижда създаване на звено за контрол към самото министерство. Министерството на туризма има правомощия да категоризира местата за настаняване и след 5 години се прави проверка, когато подадат заявление за прекатегоризация. В момента трябва да чакаме друг орган да ни сигнализира за нередности, за да стартираме процедура за отнемане на звезди, обясни министърът.

Надявам се подобни случаи да са спорадични, показателно за това е обратната връзка, която имаме от големите туроператори. Мнението им за 4-5 звездните хотели е много положително, каза министър Ангелкова. Доказателство за това е, че висококатегорийните хотели за това лято са резервирани на 90%. Очакваме много добър летен сезон с ръст между 5 и 10%, прогнозира министърът. През лято 2017 г. отбелязахме увеличение от 5,7% на чуждестранните туристи, с което посетителите  достигнаха 5,3 млн. в периода юни-септември.

Относно кадрите в сектора, министър Ангелкова информира, че и тази година ще има наети сезонни работници от трети страни. И припомни, че през миналата година наетите в сектор хотелиерство и ресторантьорство бяха над 4000. Това е временно решение на проблема  с квалифицираните кадри, на срещи с бранша обсъждаме начини за подобряване на условията за труд и мотивиране на заетите в сектора, посочи министърът.

Тя допълни, че Министерството на туризма и Българският червен кръст работят съвместно за промени в Наредбата за водното спасяване, която е приета през 1996 г. Документът е важен,  има нужда от осъвременяване на изискванията  към необходимото задължително оборудване на спасителните постове, с което да се осигурят още по-добри условия за запазване на живота и здравето на българските и чуждестранни туристи. С измененията се предвижда да бъдат налагани глоби за наематели и концесионери, ако възлагат на спасителите дейност, различна от преките им задължения по водно спасяване, категорична бе  министър Ангелкова.

| НОВИНИ