Димитър Добрович


художествена галерияпочивка в Сливен
адрес: бул. „Цар Освободител“ № 13
тел.: 044 / 62 20 83
gsm: 0892 218 198
e-mail: gallery_sliven@abv.bg

Художествена галерия "Димитър Добрович” - Сливен, е една от най-старите и престижни културни институции  в града и региона. Началото на днешната художествена галерия е положено през 1905 г. със завещанието на възрожденския художник Димитър Добрович. . През 1965 г. получава статут на самостоятелен културен институт с официалното наименование „Художествена галерия "Димитър Добрович” – Сливен” и е предоставена самостоятелна сграда за постоянна експозиция.

Колекцията „Западноевропейска графика – ХIХ и ХХ век“  (в галерия „Добрович”) представя сбирка – дарение от проф. Богомил Райнов на Сливенска община. Тя включва 303 творби от световноизвестни художници: Гоя, Дьолакроа, Коро, Пикасо, Мур и др.

 

гр. Сливен, бул. „Цар Освободител“ № 13

Тел.: 044 / 62 20 83; 0892 218 198

 

 

Къща „Миркович“

Експозиция „Старият Сливен“

Къща „Миркович“ е паметник на културата от Национално значение. Изградена през ХIХ век от тревненски майстори, със своята уникална атмосфера тя се нарежда сред най-ярките примери на градската архитектура от епохата на Българското Възраждане. Съчетала постиженията на приложните изкуства: великолепни дърворезбени тавани, капители и вградени долапи и архитектура, тя е пример за великолепен синтез между конструкция и форма, естетическа изява и богат художествен усет. 

Сливен, ул. „Миркович“ № 10

Тел.: 044/ 62 27 96; 0892 218 199

 

Зала „Сирак Скитник“

Експозиция „Християнско изкуство“ и експозиция „Съвременно българско изкуство“

Експозицията“Християнско изкуство”, разположена в зала “Сирак Скитник”, включваикони, гравюри, църковна утвар, дърворезба и каменна пластика от Сливенския регион, датирани от ХVІІI– ХІХ век. В експозицията са включени икони от представители на Тревненската художествена школа – папа Витан, Симеон Цонюв, Йоаникий папа Витанов, Кръстю Захариев, Ангел Цонюв, Йордан Михайлович от Елена, Недко Теодорович от Жеравна и други.

 

Експозиция „Съвременно българско изкуство” на Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен представя националното  изкуство от ХІХ век до наши дни, проследявайки негови основни етапи, и е представена от най-ярките творци на България.

Експозиция „Западноевропейска графика – ХIХ и ХХ век – дарение от проф. Богомил Райнов“.

Галерията работи и с предварителни заявки за групи и   посетители извън посоченото работно време.

Сливен, бул. „Цар Симеон“ № 2

Тел.: 044 / 62 53 42; 0892 218 197

 

Работно време на Художествена галерия – Сливен:

от вторник до петък – от 10.00 ч. до 18.00 ч.

и събота и неделя – от 10.00 ч. до 17.00 ч.

www.art-gallery.sliven.net

e-mail:gallery_sliven@abv.bg

gallerysliven@gmail.com

 

Богатата изложбена програма от временни експозиции и културни прояви в трите обекта на галерията се публикува и актуализира при всяка нова проява в официалният ни сайт.

Галерията е включена в стоте национални туристически обекта под номер 54А.

| СХОДНИ ТЪРСЕНИЯ