Исторически музей Перущица

почивка в Перущица
адрес: гр. Перущица 4225, област Пловдивска, ул. “Петър Бонев” №1
тел.: +359 03143/ 22 05
e-mail: museum.perushtitsa@abv.bg

Перущица е разположена в подножието на северните склонове на Родопите, на 25 км от Пловдив.  Регионът е с богато културно-историческо наследство. Счита се, че на юг от града се е простирал големия славянски град  Драговец.

На  километър от Перущица се намират руините на базилика, известна като Червената църква. Наричали са я така, заради типичните римски тухли и розов хоросан, от които е изградена.  Датирана от V-VI век (управлението на император Анастасий I), когато по земите на Тракия започва строителството на храмове, чиято цел е да съхранят паметта на мъчениците, дали живота си за утвърждаване на християнската религия.  Червената църква е една от най-значимите раннохристиянски култови сгради в Югоизточна Европа. Архитектурата на базиликата е рядък образец  на византийското строително изкуство, с внушителни за времето сиразмери - 32/28/14 м. Имала е квадратна форма с централен полусферичен купол, поддържан от четири странични по-малки купола, с ориентация изток, запад, север, юг.  Подът  е бил покрит с изящна мозайка, а стените - с масивни мраморни плочи. Откритите два пласта безценни стенописи са изработени между VI иXI век. В северната част е имало басейн, изграден от розов мрамор.

Историческото развитие на Перущица е представено в експозицията на музея, построен през 1955 година. В неговите фондове се съхраняват около 7000 експоната (работно време 9 -15 часа всеки ден). Обект на музейния комплекс е църквата „Св. Архангел Михаил”, запазила в автентичен вид спомена за безпримерен героизъм и саможертва на населението по време на Априлското въстание от 1876 г. В непосредствена близост до църквата е eдно от първите  училища в България  - Дановото училище (1850 г.).

В околностите на града се намират останките на манастира „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”(VI-VII век), който е бил опожарен до основи през 1876 г.

Средновековната българска крепост „Перестица”,  построена по времето на император Юстиниян I, е част от отбранителната верига на Второто българско царство. Името й се свързва с наименованието на съвременния град Перущица.

| СХОДНИ ТЪРСЕНИЯ