Японка написа Пътеводител на забравена София


Никога не е късно за среща с миналото. То ни чака.

Това са финалните думи на Юмико Хаясака, с които тя завърши представянето на книгата "Пътеводител на забравена София” в рамките на фестивала "Ретро София фест", който върна атмосферата на града от края на 19 и началото на 20 век в градинката зад Руската църква.

Но миналото чака само този, който е готов да тръгне по стъпките назад във времето,  за да открие значими и важни неща, за да се върне назад към корените си.

Юмико Хаясака завършва История на изкуството и История на архитектурата и градоустройството в Япония. Неведомите пътища я отвеждат до Велико Търново, там  специализира и научава български език.

От няколко години живее в София, специализира в проучванията на историята на архитектурата и икономическите отношения през 19 век.           В резултат на този неин интерес идва изданието-пътеводител.

Юмико признава, че интересът й е провокиран от  една карта – план на Стара София от 1879 и 1881 година. И тя  тръгва по старите улици и из старите махали, за да разгадае намеренията и логиката на предците ни, прокарвали пътища, строили сгради и жилища.

Пътеводителят проследява именно логиката на плана на столицата, в момент, в който тя трябва да се превърне в европейски град, но стъпил върху опорните линии на османското градско наследство. И в момента можете да се разходите по "Дондуков”, "Граф Игнатиев”, да минете покрай Минералните бани, джамията или църквата "Света София". Вашите предшественици са го правили.

И с карта в ръка една японка, дошла от другия край на света, тръгва по улиците на стара София и изтупва плесента от спомените на старите софиянци. А нашият град се е променял – джамии и синагоги са падали, затваряли са се улици, други са се прокарвали, строели са се сгради, по улиците започнали да подрънкват трамвай. Фотограф запечатва за бъдещето уличен фенер, зареждан с нафта, или първата пиаца, на която са спирали и таксита, и файтони.

Юмико Хаясака събира фотографии, картини, скици, събира спомени и разходки на софиянците и изказва възхищението си от изключителната архитектура на града. Според нея по улиците има изключително хубави постройки, архитектурни постижения. Днешните софиянци обаче не ценят красивите сгради и не ги поддържат. Така обаче не ценят и своите спомени. Юмико добавя – "Надявам се, че това ще стане скоро”.

Първо разказва за изчезналите улици, архитектурата и градоустройството на София. Отпреди 100 години, за да разберем, че в процеса на създаване на столицата през първата половина на 20 век много нови сгради са се появили и в същото време много места са изчезнали.

Преди 100 години търговските и пазарните места са били съсредоточени в северозападната част на центъра до днешния площад Славейков. Около пл.Бански  пък е било най-оживеното търговско място с известната улица Търговска  за съжаление вече изчезнала.

Авторката на “Пътеводител на Забравена София”има специален, силно изразен интерес към София, като един от най-значимите градове за икономиката, културата и историята на България.

Прекарва две години във Велико Търново и след това пристига в София. Обича да се разхожда с карта и да си представя миналото на града. Пише статии, посветени на България.
Ретро София фест ни върна 100 години назад във времето
За няколко дни и нощи  София  се върна със сто години назад. Градинката зад Двореца  се превърне в старовремско "Стъргало", изпълнено със суетнята от ежедневния бит и празничното нощно великолепие на буржоазна София. Отвориха врати  различни дюкяни – за хляб, лакомства, дантели, бижута и шапки, мебели, книги, антикварни вещи. Кафеджия вареше кафе на пясък, а ваксаджия търка пантофи. В идилията не липсваше и фотограф, който правеше семейни снимки с автентичен фотоапарат с триножник.
Храмът "Свети Николай Чудотворец", една от емблемите на град София, се превърна в неделима  част от грандиозната ретро сцена на Ретро София Фест. На 17 септември, точно в 12:30 часа в него  се извърши специално бракосъчетание, подготвено по всички светски и модни правила, диктували сватбения ритуал сред столичния хайлайф преди сто години. Младоженците, облечени в изискани тоалети, пристигнаха с уникален ретро автомобил, прочутият модел Ford T, 1928 г. Посрешна ги с празнично песнопение  мъжкия хор на храм "Свети Николай Чудотворец", а след свещеното бракосъчетание ритуално ще поздравят всички гости. На Ретро София Фест се представиха и  няколко фотоизложби.

Културният фестивал е част от празничната програма по случай Деня на София.

 
В  последният ден на Ретро София Фест "Стъргалото" беше огласено с шума на ретро мотоциклети, някои от които предлагаха атрактивна разходка в кош.БЛИЦ

Госпожо Хаясака, какво ви провокира да създадете “Пътеводител на Забравена София”, какво беше най-интересното и вълнуващото, на което не можахте да устоите?

-         В София има много изчезналите улици и места, с минало, традиции, живец.  Това ме впечатли много. В същото време София няма Стария град на Пловдив, Велико Търново с техния възрожденски облик.

Аз самата се занимавам с история на архитектурата и градоусторойството, затова, когато видях  една стара карта на София, останах изненадана.   Картата е от 1879 г., тогава градът е бил съвсем друг.  Въпросът ми е защо градът се е променил толкова много през тези 130 години? Проучих  историята на софийското градоустройство, намерих информация за  изчезнали улици и места, които хората вече бяха забравили. Това е една история на забравена София, тя е безкрайно интересна.

По какъв начин един Ретро Фестивал ще провокира интереса на български и чужди туристи, може ли да се говори, че фестивалите са начин за атрактивно представяне на една туристическа дестинация, каквато безспорно е София?

-         „Ретро София Фест” показва светът на София  преди 100 години с тогавашните танци, музика, облекла и др. Интересно е как ние съвременниците, гледаме на миналото, какво е миналото. Така се зароди  основната концепция на този ретро фестивал. Това са въпроси, които вълнуват не само българите, но и чужденците. Но, темата за миналото, може да вълнува хората днес, ако им сеподнесе по един интересен начин.

Фестивалите заслужено се ползват със славата на интересна  туристическа дестинация. Защото при фестивала едновременно се събират и концентрират много интересни неща (концерти, събития, танци, театри и др.) в едно място. Участието в един фестивал е като едно пътешествие.

| СХОДНИ ТЪРСЕНИЯ