Нов живот за Бургаските минерални бани


МС реши кой ще стопанисва терена
2011-07-07 

Вчера Министерският Съвет взе решение, десетки години очаквано от жителите на Бургас – теренът на Минералните бани е прехвърлен за стопанисване на Община Бургас. Ден по рано Зам. Премиерът и министър на финансите Симеон Дянков посети обекта и се запозна със състоянието на един от най-старите балнео центрове на България. Известно е, че  в момента курортът е в лошо състояние, особено след земните трусове в края на ХХ век, когато дебитът на вода намалял чувствително.

Община Бургас поема управлението на  четирите кладенеца и сондажите с минерална вода, които са с достатъчен капацитет за балнеолечение. Същевременно държавата поема грижа за развитието на инфраструктурата на района.Така Бургаските минерални бани ще се превърнат отново в един от най-значимите български балнеокурорти.

Години наред Регионалният исторически музей в Бургас, под ръководството на директора Цоня Дражева извършва археологически разкопки в Бургаски минерални бани и квартал Житарово, при които се откриват изключително ценни артефакти. Някои от тях имат изключително важно значение за древната история на града. Ето защо министър Дянков, след като се запозна на терен с новите открития, досега финансирани от община Бургас, пое ангажимент да бъдат отпуснати  допълнителни средства  от държавата.

| НОВИНИ