Плевен

Два града в САЩ и едно село в Онтарио, Канада, се казват Плевен – заради обсадата на града през 1877 г. По време на Руско-турската война, когато обединените руски и румънски сили  водят кървави сражения с турския гарнизон и в крайна сметка го принуждават да капитулира. От онези славни времена са останали паметници, които се радват на голяма популярност не само сред руските и румънските  туристи. Най-впечатляващ е параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец”,  издигнат в периода 1903-1907 г. Мемориалният парк-музей "Ген. М. Д. Скобелев"  е разположен в югозападната част на града – арена на най-ожесточените боеве по време на третия щурм за Плевен на 11 – 12 септември 1877 г. В Скобелевия парк се намира и Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.”, изградена по повод на 100-годишнината от боевете при Плевен и освобождението на града на 10.12.1877 г. 

Но Плевен не е само Градът на Освободителната война.  Струва си да разгледате също римската крепост „Сторгозия”, намираща се в района на парк „Кайлъка” и Възрожденския комплекс, състоящ се от реставрирани къщи от XIX в. 

Регионалният исторически музей се гордее с богата сбирка от над 180 000 експонати. Тук са изложени предмети от разкопките на римския град Улпия Ескус при с. Гиген, крепостта Сторгозия, средновековната крепост край Никопол. Музеят - един от най-големите не само у нас, но и в Европа - заема площ 7 000 кв.м. и 37 дка парк с открита експозиция. В една от залите на музея е подредена сбирка от сценични костюми, партитури и снимки на световноизвестната оперна прима Гена Димитрова.