Лом

Разположен на брега на река Дунав, при устието на едноименния й приток, на 49 км северно от Монтана и на 56 км югоизточно от Видин, Лом се гордее с миналото си, с красивата си крайречна алея и бирата с аромат на хмел. Градът е наследник на тракийското селище Артанес, разраснало се по-късно в римската крепост Алмус, от която днес са запазени само основите. 

В наши дни римският кастел е дал името си на качествената марка бира, известна до неотдавна като „Ломско пиво”. Пивоварната фабрика на чехите Малотин и Хозман е открита още в края на ХIХ в., когато заработват керамична и тютюнева фабрики. В началото на ХХ в. в Лом вече има няколко български и чуждестранни банки, пет акционерни дружества и девет представителства на параходни дружества. Тогавашното икономическо благосъстояние личи по домовете на предприемчивите ломчани, проектирани от австрийски, унгарски, германски и белгийски архитекти в стил “късен сецесион”, които могат да се видят и днес.

Сред сградите, които си струва да посетите, е тази на читалище „Постоянство”. Тук не съвсем справедливо осменият от Ботев поет и учител Кръстьо Пишурка прави през 1856 г. първата в града и втора в България театрална постановка по преведената от него пиеса „Многострадална Геновева”. 

Тази тема е отразена в постоянната експозиция на Историческия музей, основан през 1925 г. "Ломската скеля" (пристанище), "Божества и образи от Крит и Микена" (късно бронзов некропол при с. Орсоя, Ломско), "Християнска култура през вeковете” (иконна живопис и църковна утвар) също заслужават внимание.  


Настаняване