Берковица

Берковица е скътана в подножието на връх Ком /2016 м./, в полите на Западна Стара планина, в югозападния край на едноименната котловина. 

Природните дадености на Берковица са предпоставка за развитие на зимен (ски пистите под връх Ком) и спа туризъм (ускорено се прокарва минерален водопровод от близкото с.Бързия до Минералната баня в града).  

Община Берковица предлага и много възможности за културен туризъм – Етнографски музей, Къща-музей „Иван Вазов”, Художествена галерия, две старинни църкви, а в близост са и три от най-красивите български манастири – Клисурски, Лопушански и Чипровски. В центъра на града отмерва времето Часовниковата кула – емблема на Берковица – построена през 1762 год. На малък хълм над града е местността „Калето” с останки от римско време.

Берковица от години е известна като Град на фестивалите с изключително богат културен и спортен календар от над 40 събития годишно. В края на месец май се провежда Международният детски фестивал на изкуствата „Лачени обувки” с над 25 годишна история в четирите раздела: музика, театър, танцово изкуство и детска рисунка. Друг емблематичен за Берковица фестивал с над 80-годишна история е Международният фолклорен фестивал “Балканът пее и танцува ”, който се провежда в дните около Празника на града – 8 септември – Рождество на Пресвета Богородица. Широка популярност добива и Фестивала на духовите музики „Берковската духова музика Фест“, който се провежда в партньорство с емблематичната за града Берковска духова музика.