Троян

Получил името си от древноримския път Виа Траяна, свързвал Дунава с Бяло море, Троян се гордее с археологическото си наследство (античния град Состра), керамичната си школа и световноизвестната сливова ракия (на нея са посветени музей и празник през септември). 

Гостите на града могат да намерят прочутата троянска керамика, съхранена в залите на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – единствен по рода си в страната. В изложбените зали на галерия “Серяковата къща” се представят творбите на местни и гостуващи автори. В нея се провеждат традиционните ежегодни изложби на дружеството на троянските художници – Великденска изложба и есенен салон.

Друга привлекателна атракция за гостите на региона е Природонаучният музей в с. Черни Осъм. В залите на музея са показани над 700 експоната – представители на всички животински видове, обитаващи Средна Стара планина

Посетете близкия Троянски манастир с чудотворна икона на Богородица с три ръце, скривалище на Левски и стенописи на Захари Зограф, който скандално за времето си е включил собствения си лик сред светците.

Струва си да разгледате и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак – село, набелязано отдавна от гурме-туристите заради изключителната си механа „Кайзера”. 

Районът около Тетевен, Рибарица, Троян и Априлци в Централния Балкан е рай за риболовен и еко туризъм, със  своите 130 редки вида растения и животни. Неоценимо природно богатство са резерватите “Стенето”, “Козя стена” и “Северен Джендем” в Национален парк “Централен Балкан”. За любителите на пешеходния туризъм в планината има живописни пътеки и маршрути водещи до интересни местности и забележителности, до върховете “Амбарица”, “Купена”, “Козя стена”, “Ушите”. В района на резервата “Козя стена” има находище на старопланински еделвайс.


Настаняване


Посети