Тетевен

Тетевен обединява в себе си красотата на заобикалящата го природа с извисяващите се върховете Петрахиля, Острич, Червен и Равни камък (свързани с легенди и свидетели на много исторически събития), прохладния бриз на река Вит, както и духът на отминалите векове, витаещ в множеството културни паметници, стара българска архитектура и непокътнати от времето обичаи и нрави. Възхитен от гледките, разкрили се пред очите му при своето посещение в града, Иван Вазов възкликва: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… “. 

Тетевен има Исторически музей с около 4600 експоната в раздели Археология, Етнография и Възраждане, който е сред Стоте национални туристически обекта на БТС.

От града тръгват множество туристически пътеки (най-предпочитана е екопътеката „По пътя на слънцето”) към културните и природни забележителности наоколо, вкл. Гложенския манастир и манастира „Свети Илия”, водопадите Скока и Козница, пещерите Съева дупка и Моровица. Планинските извори и красиви чешми са част от бита на тетевенци. А тетевенската сливова ракия, според познавачите, не отстъпва на троянската.


Настаняване


Посети